Η Γεωργία Ακριβείας συγκεντρώνει στοιχεία και τα αναλύει με στόχο την διαπίστωση της χωρικής και χρονικής παραλλακτικότητας. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της διαχείρισης των χωραφιών που επιτυγχάνεται με τη διαμόρφωση ζωνών διαχείρισης, δηλαδή περιοχών με κοινά χαρακτηριστικά που επιδέχονται κοινή διαχείριση.
Οι ζώνες διαχείρισης, επομένως, έχουν κοινά χαρακτηριστικά και επιδέχονται κοινές καλλιεργητικές φροντίδες ή την εφαρμογή διαφορετικών δόσεων εισροών. Είναι προφανές ότι αυτός είναι ο τελικός στόχος της γεωργίας ακριβείας και η επιτυχής εφαρμογή της αποτελεί βάση της ορθής διαχείρισης του κάθε αγροτεμαχίου
Η τεχνική της εφαρμογής των εισροών (σπόρος, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, αρδευτικό νερό) ανάλογα με τις ανάγκες τις κάθε ζώνης διαχείρισης ονομάζεται εφαρμογή εισροών με μεταβλητές δόσεις.
Πρωταρχικός σκοπός μας είναι να κρίνουμε το δυναμικό μιας περιοχής και το κατά πόσο θα μας αποφέρει κέρδη.
Μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ 2 διαφορετικών εφαρμογών διαφοροποιημένης εφαρμογής.
1. High vegetation index values get less input
Low vegetation index values get more input
Για εφαρμογή αζώτου αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει τις ζώνες που δεν αναπτύσσονται σωστά να αναπτυχθούν και θα συντηρήσει τις ‘καλές’ ζώνες με μια μικρότερη δόση αζώτου σε συνέργια πάντα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες υγρασία, θερμοκρασία κτλ. και τη γενική κατάσταση της καλλιέργειας.
2.High vegetation index values get more input
Low vegetation index values get les input.
Αυτό είναι χρήσιμο για τους αναστολείς ανάπτυξης σε αρχικό στάδιο, στα αποφυλλωτικά καθώς και στα μυκητοκτόνα. Εκεί δηλαδή που θέλουμε να προστατέψουμε τη καλλιέργεια μας που είναι σε εξαιρετικό επίπεδο από ασθένειες ή πλάγιασμα αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουμε να επηρεάσουμε την ανάπτυξη του υπόλοιπου αγροτεμάχιου που βρίσκεται σχετικά πίσω με το υπόλοιπο χωράφι.
Στη συνέχεια δημιουργούμε έναν χάρτη συνταγογράφησης όπου πλέον ο παραγωγός είναι σε θέση να εφαρμόσει στο χωράφι.
Οι δύο αυτές μέθοδοι είναι μια βασική πρακτική που δεν αναιρεί τη φυσική παρουσία στο χωράφι καθώς και δεν είναι πανάκεια για κάθε χρονιά, επίσης η σωστή αναδιακατανομή των εισροών είναι αυτή που αποφέρει κέρδη στον παραγωγό.